Nieuws van Gijs – Zonnepanelen


Zonnepanelen
Wel of geen Scope-12 keuring
zonnepanelen

Je ziet ze bijna overal en ze zijn ook niet meer weg te denken in de huidige tijd: zonnepanelen

We weten allemaal hoe zonnepanelen werken. Zodra zonnestralen op de cellen van een zonnepaneel schijnen ontstaat er elektrische stroom. Zonnepanelen hebben dus een eigen elektrisch circuit. Dit maakt dat ook hier oververhitting kan ontstaan en dus in het ergste geval een brand kan veroorzaken.

Door de hoge aantallen zonnepanelen op daken van bedrijfsgebouwen zien verzekeraars het risico op brand en onveilige dakconstructies toenemen. Als er eenmaal brand ontstaat is deze vaak lastig te blussen. De brandweer kan pas aan de slag zodra de installatie is uitgeschakeld.

Om te zorgen dat de zonnepanelen goed functioneren, betrouwbaar en veilig zijn is er de scios Scope-12 in het leven geroepen.

Scios Scope-12

Een Scope-12 keuring is in Nederland niet verplicht. Wel zijn er al verschillende verzekeraars die een keuring eisen. In dit geval is een Scope-12 keuring verplicht om dekking te krijgen en/of te behouden. Maar wat houdt zo'n keuring in?

Tijdens een Scope-12 keuring wordt er gekeken of de installatie op een goede en veilige manier is geïnstalleerd.
- Zijn alle verbindingen goed aangesloten?
- Liggen de panelen goed verdeeld?
- Zijn de panelen (nog) in goede conditie?
- Zijn de panelen schoon? We hebben in Nederland te maken met verschillende weersinvloeden. We denken vaak direct aan hagel. Maar vergeet de losse bladeren niet die op de zonnepanelen blijven liggen.
- Zijn de panelen van goede kwaliteit?
- Is er materiaal gebruikt met een CE-keuring?
- Thermografisch onderzoek: Tijdens een keuring zal ook de installatie worden doorgemeten. Zo is te zien of er ergens een lek in het systeem zit. Kan er met een thermografisch onderzoek worden nagegaan of er ergens een verhoging in warmte zit (wat op zijn beurt brand kan veroorzaken).

bedrijven en zonnepanelen

De belangrijkste vragen zijn:
- Van wie zijn de zonnepanelen? Regelmatig verhuren bedrijven en staleigenaren hun dak aan energiemaatschappijen en investeringsbedrijven. Zodra duidelijk is wie de eigenaar is van de zonnepanelen kunnen de verzekeringen daarop worden afgestemd.
- Hoeveel zonnepanelen heb je? Een Scope-12 is niet verplicht. Wel hanteren veel verzekeraars een Scope-12 bij een minimaal aantal zonnepanelen. bij apc holland ligt dit aantal op 40 stuks.

consumenten en zonnepanelen

Het verschilt per verzekeraar of je als consument moet melden dat er zonnepanelen worden/zijn geïnstalleerd en of de dekking van de zonnepanelen onder de opstalverzekering valt.
Dit zorgt voor onduidelijkheid en dat willen wij voorkomen.
Daarom adviseren wij om contact op te nemen met Dirk voor de zonnepanelen worden geplaatst om te bepalen welke risico's op welke wijze kunnen worden verzekerd.

heb jij zonnepanelen....

of worden deze binnenkort geplaatst? Laat het ons weten. Wij zullen nagaan of je de juiste dekking hebt of dat hier een aanpassing in nodig is.
Ook al is een Scope-12 niet verplicht toch adviseren wij wel een keuring uit te laten voeren. Zo heb je alles gedaan voor een juiste veiligheid in en rondom je huis/bedrijf. En is een aansprakelijkheid daardoor ook minimaal.


Groet Gijs
info@riskselect.nl
085-7605656


"Scope-12 keuring! Ken de voordelen maar ook de gevaren"