Nieuws van Gijs – broeibranden


Broeibrand
Hoe ontstaat het en hoe voorkom je een broeibrand

Broeibranden. Velen kennen het van de hooibalen. Maar heb jij een stapel hooibalen in huis of op de zaak staan? Waarschijnlijk is die kans klein en sta je ook niet stil bij het feit dat een broeiband ook bij jou kan ontstaan.

Zelfs een kleine brand kan grote gevolgen hebben. Bluswater, roet, rook kunnen ervoor zorgen dat je niet open kan of niet je woning in kan.

hoe ontstaat een broeibrand
Door vocht, oliën/vetten en druk ontstaat er een chemische reactie welke op zijn beurt kan leiden tot grote temperatuurverschillen. We gaven net als voorbeeld de bekende hooibroei. Door een kleinere hooibaal te maken, deze is dan minder dicht op elkaar geperst, kan de warmte zich beter verspreiden en is het risico op brand al verminderd.

Maar wat dacht je van poetsdoeken? Misschien heb je net de tafels geboend met een onderhoudsolie of heb je lijm gebruikt en de resten met een poetsdoek weggewerkt. Maar ook in de keuken worden poetsdoeken gebruikt. Olie en vetten tijden het bakken en braden worden weggeveegd. Afwas wordt vaak nagedroogd met doeken. Al met al geven de combinatie van olie en poetsdoeken een groot risico op brand.

Hoe voorkom je een broeibrand
- Zorg dat wasgoed niet in elkaar gefrommeld op een hoop blijven liggen maar hang deze op of leg deze gespreid om te drogen.

- Was op minimaal 60 graden. Hoge temperaturen lossen oliën en vetten beter op waardoor er minder risico is op broei.

- Bewaar was in een metalen container en sluit deze goed af zodat er geen zuurstof toevoer mogelijk is.

- Laat was niet onbeheerd in een droger liggen of op een stapel in een wasmand. Maar zorg dat de was wordt uitgeklopt en weggewerkt.

tot slot

We weten nu hoe een broeibrand ontstaat en hoe we deze voor een deel kunnen voorkomen.

Houdt altijd je ogen open en informeer collega's over de gevaren.


Groet Gijs
info@riskselect.nl
085-7605656

"Broeibrand! Voorkom brand en blijf alert!"